Puppy News☛

Τεχνητή αναπνοή,Διαδικασία πνιγμού


Αν και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο σκύλος έχει την ανάγκη παροχής είτε τεχνητής αναπνοής είτε καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) καλό θα ήταν όλοι οι ιδιοκτήτες να έχουν γνώση αυτών.
 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν φτάνουμε στην σκηνή όπου ένας σκύλος έχει πληγωθεί ή να τραυματιστεί είναι να ελέγξουμε για θέματα ασφάλειας.
Σταματήστε και κοιτάξτε γύρω σας αν η κυκλοφορία των οχημάτων έχει σταματήσει ή αν είναι κάποιος εκεί για να σας βοηθήσει. Εάν η περιοχή είναι ασφαλής το επόμενο βήμα θα είναι να ελέγξετε το σκυλί.
 

Η αντίδραση ενός σκύλου σε τέτοιου είδους περιστατικά είναι πολύ διαφορετική από αυτή ενός ανθρώπου. Καταρχάς εάν το σκυλί ανταποκρίνεται σίγουρα δεν θα καταλάβει ότι έρχεστε να του παράσχετε βοήθεια, ενώ εάν δεν έχει τις αισθήσεις του, η πρώτη του ενέργεια μετά από μία επιτυχή καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση θα είναι σίγουρα επιθετική λόγω αυτοάμυνας.
 

Ιδιαίτερα σε σκυλιά μικρού ή μεσαίου μεγέθους θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει περίπτωση κατά την διάρκεια της ΚΑΡΠΑ να τραυματιστούν. Όμως σίγουρα ο τραυματισμός είναι προτιμότερος από τον θάνατο.
 

Τεχνητή αναπνοή και ΚΑΡΠΑ
 

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πότε χρησιμοποιούμε το ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) . Τυπικά η ΚΑΡΠΑ χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της δράσης της καρδιάς και η τεχνητή αναπνοή αντίστοιχα για την επαναφορά της αναπνευστικής λειτουργίας.
 

Χρήσιμες πληροφορίες:
 
-Το σώμα και ο εγκέφαλος ενός σκύλος μπορεί να επιβιώσει από 2-4 λεπτά χωρίς οξυγόνο
-Τα συμπτώματα της καρδιακής ανακοπής είναι απώλεια των αισθήσεων, έλλειψη αναπνοής, έλλειψη κίνησης, διασταλμένες κόρες και άχρωμα ή γκρι ούλα.
 

Δείτε όμως πρώτα την εικόνα που περιλαμβάνει όλα τα παρακάτω βήματα:
 




 Είναι καλύτερο πάντα να προσπαθήσετε να καλέσετε για βοήθεια έκτακτης ή να μεταφέρετε το σκυλί σε ένα κτηνίατρο.Σε περίπτωση που καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι εφικτή, ακολουθήστε προσεκτικά τα παρακάτω βήματα:
 

Τεχνητή αναπνοή
 

-Μέθοδος συμπίεση στήθους. 

Λειτουργεί με την άσκηση δύναμης στο τοίχωμα του στήθους, που βγάζει προς τα έξω τον αέρα και επιτρέπει τη φυσική επαναφορά του στήθους του στήθους για να αντλήσει τον αέρα προς τα μέσα.
 

1) Ξαπλώστε το σκύλο και βγάλτε του το κολάρο.
 

2) Ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού από αντικείμενα (κόκκαλα, παιχνίδια, ξύλα).
 

3) Βάλτε τα δυο χέρια σας στο στήθος και πιέστε προς τα κάτω με δύναμη. Ανασηκώστε τα χέρια γρήγορα. Αν γίνει αυτό σωστά, ο αέρας θα κινηθεί μέσα έξω. Αν όχι εκτελέστε την τεχνική στόμα μύτη.
 

4) συνεχίστε μέχρι ν’ αρχίσει να αναπνέει μόνο του, η μόλις η καρδιά του αρχίσει να χτυπάει.
 

-Μέθοδος αναπνοής από στόμα και μύτη. Είναι αναγκαστική αναπνοή.
 

Χρησιμοποιείται όταν η τεχνική συμπίεσης αποτύχει ή όταν το στήθος είναι τραυματισμένο.
 

1) Ξαπλώστε το σκύλο στο δεξιό πλευρό και αφαιρέστε το κολάρο.
 

2) Ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού.
 

3) Τραβήξτε τη γλώσσα προς τα έξω και κλείστε το στόμα.
 

4) Φέρτε το στόμα σας πάνω στο μουσούδι του σκυλιού και φυσήξτε σταθερά για 3 δευτερόλεπτα. Το στήθος θα φουσκώσει.
 

Χαλαρώστε για εκπνοή.
 

5) Συνεχίστε μέχρι το σκυλί ν’ αρχίσει να αναπνέει μόνο του, ή η καρδιά του να αρχίσει να χτυπά.
 

-Μασάζ καρδιάς: Το καρδιακό μασάζ χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν παλμοί.
 



1) Ψάξτε για σφυγμό ή παλμούς της καρδιάς.
 

2) Ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού.
 

3) Ξαπλώστε το σκύλο στο δεξιό πλευρό και αφαιρέστε το κολάρο.
 

4) Τοποθετήστε τον αντίχειρα σας στη μια πλευρά του στέρνου και τα δάχτυλα στην άλλη πλευρά ακριβώς κάτω από τον αγκώνα. Αν
πρόκειται για μεγάλο σκύλο, τοποθετήστε την παλάμη του χεριού σας στο θώρακα πίσω απ’ τον αγκώνα , όπου βρίσκεται αμέσως πάνω απ’ την καρδιά.
 

5) Με τα χέρια σ’ αυτή τη θέση, πιέστε σταθερά για να συμπιεστεί το στήθος. Κάνετε το αυτό, πέντε ή έξι φορές. Περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα για ν’ αφήστε το στήθος να επεκταθεί κι επαναλάβετε.
 

6) Συνεχίστε μέχρι που οι χτύποι της καρδιάς να ξαναρχίσουν από μόνοι τους, ή μέχρι που ο σφυγμός να γίνεται αισθητός επί πέντε λεπτά.
 

Μετά από πέντε καρδιακά μασάζ εκτελείτε μια τεχνητή αναπνοή (στόμα με μύτη) χωρίς να διακόψετε το ρυθμό του μασάζ.
 

Δείτε παρακάτω το επιμορφωτικό βίντεο ώστε να εμπεδώσετε καλύτερα τον τρόπο:

Πηγή: Pet Friends 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Πως να εκτελέσετε τη διαδικασία ελιγμού Heimlich σε έναν σκύλο που πνίγεται.
 Συμπτώματα πνιγμού

  •     Ακραία δυσφορία όπως βηματοδότηση,συνεχείς κύκλους και άγγιγμα του στόματος με την πατούσα
  •     Πνίξιμο ή βήχας
  •     Υπερβολική προσπάθεια να αναπνεύσει με ελάχιστη ή καμία επιτυχία
  •     Υπερβολική σιελόρροια
  •     Τα ούλα του στόματος έχουν ένα λευκό ή μπλε χρώμα
  •     Ζάλη
  •     Απώλεια συνείδησης

Τι πρέπει να κάνετε
 

Αν ο σκύλος σας πνίγεται,χρησιμοποιήστε αμέσως τα χέρια σας για να ανοίξετε τ9_heimlichο στόμα του σκύλου και προσπαθήστε να εντοπίσετε το αντικείμενο που προκαλεί τον πνιγμό.Σε ορισμένες περιπτώσεις,το αντικείμενο μπορεί να είναι στην είσοδο του λαιμού του σκύλου και παρόλα αυτά να είναι ορατό.
Εάν μπορείτε να δείτε το αντικείμενο,προσπαθήστε να αφαιρέσετε το αντικείμενο με τα δάχτυλά σας (ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί ο σκύλος μπορεί να προσπαθήσει να σας δαγκώσει εκείνη τη στιγμή).Αν οι προσπάθειές σας πιέζουν το αντικείμενο περαιτέρω κάτω στο λαιμό του σκύλου να σταματήσετε αμέσως και να εφαρμόσετε γρήγορα στο λαιμό του σκύλου εξωτερικά,ωθήσεις προς τα πάνω για να προσπαθήσετε να αναγκάσετε το αντικείμενο να ανέβει προς τα πάνω.Αν αυτοί οι ελιγμοί δεν λειτουργούν,εκτελέστε τον ελιγμό Heimlich για σκύλους.

Πως να εκτελέσετε τον ελιγμό Heimlich


 Τοποθετήστε το σκύλο στο πλάι και τοποθετήστε τα δύο χέρια,το ένα πάνω από το11 άλλο,ακριβώς κάτω από τα πλευρά του σκύλου.Πιέστε προς τα πάνω έως 5 φορές με γρήγορες απότομες ωθήσεις και στη συνέχεια ελέγξτε το στόμα του σκύλου σας για να δείτε αν το αντικείμενο εκδιώχθηκε.Εάν όχι,συνεχίστε την ίδια διαδικασία.
Ενώ είναι σημαντικό να πάρε το σκυλί σας σε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν,εάν ο σκύλος σας έχει σταματήσει τελείως την αναπνοή του,θα πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε τον ελιγμό Heimlich έως ότου το αντικείμενο έχει αποβληθεί.Στην καλύτερη περίπτωση,μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία στο εσωτερικό του αυτοκίνητου σας ενώ τον μεταφέρετε στον κτηνίατρο.
Μόλις βγει το αντικείμενο,ελέγξτε αν ο σκύλος σας αναπνέει ξανά.Αν όχι,θα πρέπει να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.Ακόμη και αν το αντικείμενο έχει αποβληθεί και ο σκύλος αναπνέει,ένας πλήρης κτηνιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος για να εξασφαλιστεί ότι σκύλος είναι εντάξει.

Τι θα κάνει ο κτηνίατρός σας
Ο κτηνίατρός σας θα συνεχίσει να προσπαθεί να απομακρύνει το ξένο αντικείμενο και να δημιουργήσει έναν αεραγωγό,αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει πριν από την άφιξη του σκύλος στο ιατρείο.Αν το αντικείμενο είναι ακόμα μέσα στον άνω λάρυγγα,ο κτηνίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ελαφρύ ηρεμιστικό για να χαλαρώσει τους μυς του σκύλου και στη συνέχεια να αφαιρέσει το αντικείμενο με ένα ιατρικό όργανο.Σε άλλες περιπτώσεις,ο κτηνίατρος μπορεί να συνεχίσει να επιτελεί τον ελιγμό Heimlich μέχρι να απομακρυνθεί το αντικείμενο.
Αν η αναπνοή από τους αεραγωγούς του σκύλου εξακολουθεί να παρεμποδίζεται,μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία επείγουσας τραχειοτομής για τη δημιουργία ενός αεραγωγού στο σκύλο.Στη συνέχεια,μπορεί να χρειαστεί μια ακτινογραφία για να δείτε ακριβώς που βρίσκεται το αντικείμενο και να αποφασιστεί αν πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά ή χειρωνακτικά.
Μόλις δημιουργηθεί αεραγωγός,εάν χρειάζεται,μπορεί να χορηγηθεί οξυγόνο.Επιπλέον,τα ζωτικά σημεία του σκύλου θα πρέπει να ελέγχονται για τυχόν σημάδια του σοκ που μπορεί να απαιτούν θεραπεία.

 
Μερικά βίντεο:





Πηγή: petwave,boxeromaniaboxer club
Μετάφραση άρθρου:Zogia

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.